Skip to content

Pigments- en ouderdomsvlekken.

Wat zijn pigmentvlekken?

Pigmentvlekken zijn opeenhopingen van pigment (melanine), wat zichtbaar is als een donkere verkleuring van de huid. Een toename van pigment wordt ook wel hyperpigmentatie genoemd.

Als de huid aan teveel zonlicht is blootgesteld, kunnen de pigmentcellen in de stress raken, ze zorgen dan voor een overdreven opeenhoping van pigment op een bepaalde plek (de pigmentvlek). Pigmentvlekken komen vaak voor in het gezicht en op de handen, omdat deze gebieden vaak onbeschermd in de zon komen. Pigmentvlekken kunnen al aanwezig zijn bij de geboorte, maar ook later in het leven ontstaan, als het gevolg van huidveroudering en hormonale veranderingen. Moedervlekken of sproetjes zijn ook een opeenhoping van pigment.

Wat zijn de oorzaken van het ontstaan van pigmentvlekken?

Er zijn verschillende oorzaken hoe pigmentvlekken kunnen ontstaan. De belangrijkste oorzaken zijn:

  1. Ouderdoms, lever- of zonnevlekken. Dit zijn bruine vlekken die meer zichtbaar worden naarmate je ouder wordt en meer bent blootgesteld aan zonlicht. Deze vlekken verdwijnen niet meer, tenzij je er iets aan doet.

  2. Irritatiepigment. Door ontstekingen in de huid, puistjes, acné, wondjes of huidirritatie kunnen de pigmentcellen teveel gestimuleerd worden. Bij die wondjes of ontstekingen kunnen dan pigmentvlekken ontstaan.

  3. Zwangerschapsmasker (melasma). Dit zijn bruine vlekken die in het gezicht ontstaan onder invloed van zonlicht, hitte, aanleg en hormonen. Als je pech hebt, ontstaan deze vlekken tijdens de zwangerschap. Hier kun je helaas niet echt iets tegen doen. Anti-conceptiepillen (of andere medicijnen) kunnen ook de oorzaak zijn van melasma.

Hoe kunnen we hier iets aan doen?

Bij ouderdomsvlekken is de BaborTech Spot Reducer een effectieve behandelwijze om dit te behandelen. Wilt u advies over pigmentvlekken? Kom gerust langs bij BABOR Doetinchem.

Afspraak maken of vragen?

Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op. Bel 0314 34 52 03 of mail info@huidinstituutdoetinchem.nl